כאבי גב שאינם ספציפיים הם מצב שכיח ביותר המשפיע על אנשים מכל הגילאים ואורחות החיים. מדובר בכאבים שמקורם אינו ניתן לאבחון חד-משמעי, כלומר, לא נמצא נזק מבני ברור בעמוד השדרה או במבנים הסמוכים לו, כמו שרירים, גידים, דיסקים או חוליות. כאבים אלו נגרמים במקרים רבים משילוב של גורמים כמו מתח, יציבה, חוסר פעילות גופנית או עומס יתר על הגב בעקבות עבודה מאומצת, ישיבה ממושכת או פעילות פיזית מוגזמת. כאבי גב לא ספציפיים הם לעיתים קרובות תוצאה של שילוב גורמים תפקודיים ומכניים.
כאב גב שאינו ספציפי מאופיין במגוון רחב של תסמינים: כאב עמום או חד בגב התחתון או העליון, תחושת נוקשות בבוקר, כאב שמחמיר עם פעילות מסוימת (כמו הרמת משקלים כבדים או ישיבה ממושכת), ולעיתים תחושת כאב שמקרין לרגליים או לאגן. למרות שהתסמינים עשויים להיות מטרידים ולהשפיע על שגרת היומיום, רוב מקרי הכאבים הלא ספציפיים אינם מסוכנים ואינם דורשים טיפול ניתוחי או התערבות רפואית מורכבת.
הגורמים העיקריים להופעת כאבים אלה קשורים לרוב לאורח חיים ותפקוד יומיומי. למשל, חוסר בפעילות גופנית יכול לגרום לשרירי הגב להיחלש, מה שיגרום לעומס גבוה על עמוד השדרה. מנגד, הרמת משקלים כבדים ללא הדרגה, עשוי לגרום לעומס על השרירים, הרצועות והמפרקים. בנוסף, ישיבה או עמידה ממושכת עלולה להוביל לכאבים בעמוד השדרה והשרירים זוקפי הגו.
אבחון כאבי גב שאינם ספציפיים מתבצע לרוב על ידי רופא או פיזיותרפיסט, לאחר בחינה מעמיקה של ההיסטוריה הרפואית ובדיקות פיזיות. מאחר שמדובר בכאבים שלא נגרמים מבעיה מבנית ברורה, בדיקות דימות כמו MRI או צילום רנטגן אינן תמיד נחוצות, אלא אם קיימים תסמינים נוירולוגיים כגון אובדן תחושה, חולשה ברגליים נימולים וכד'.
הטיפול בכאבי גב שאינם ספציפיים מתמקד בעיקר בהקלה על הכאב ובהחזרת התפקוד המלא לגב. ברוב המקרים, מומלץ להתחיל בטיפול פיזיותרפי, שמטרתו לשפר את תנועתיות הגב, לחזק את שרירי הליבה, הגב והירכיים, וללמד את המטופל אורח חיים תנועתי ובריא יותר. הטיפול כולל תרגילים ייעודיים, תרגילי תנועה, וטכניקות ידניות להקלה על המתח השרירי.
אחת מהמלצות המפתח לטיפול בכאבי גב לא ספציפיים היא חזרה לפעילות בהקדם האפשרי. בניגוד לאמונה רווחת, מנוחה ממושכת אינה מועילה ואף עלולה להחמיר את הכאב, שכן חוסר תנועה עלול להוביל להיחלשות השרירים ולהגברת הנוקשות והכאב. ישיבה ממושכת או מנוחה במיטה לאורך זמן עלולות גם להוביל לתופעות לוואי נוספות כמו ירידה במוטיבציה, עייפות ואפילו דיכאון. לכן, מומלץ להתחיל בפעילות גופנית מתונה, כמו הליכה, שחייה או תרגילי מתיחה, כדי לשמור על גמישות הגב ועל יכולת התנועה.
במקרים שבהם הכאב חמור במיוחד, ניתן להשתמש בתרופות לשיכוך כאבים או נוגדי דלקת שאינם סטרואידים (NSAIDs) למשך זמן קצר, במקביל לפיזיותרפיה.
חשוב להבהיר ששימוש בתרופות אינו מומלץ ללא התייעצות רופא ואינו הפתרון העיקרי לבעיה.
לסיכום, כאבי גב שאינם ספציפיים הם בעיה שכיחה שיכולה להשפיע על אנשים בכל גיל ובכל אורח חיים. הטיפול המומלץ כולל פיזיותרפיה, פעילות גופנית מתונה ושיפור היציבה, עם דגש על חזרה לפעילות מהר ככל הניתן. בעזרת ניהול נכון של הכאב ותמיכה בתהליך השיקום, ניתן לשפר משמעותית את איכות החיים ולמנוע את חזרתו של הכאב.
מעוניינים בקבלת טיפול?
השאירו פרטים ונחזור אליכם לתיאום התור בהקדם.