פריקת מרפק

פריקת מרפק

פריקת מרפק היא פציעה שכיחה המתרחשת כאשר אחת מעצמות המרפק מחליקה ממקומה במפרק, מה שגורם להפרעה בתפקוד המפרק. המרפק הוא אחד המפרקים החשובים בגוף, המורכב משלוש עצמות עיקריות: עצם הזרוע (הומרוס) ושתי עצמות האמה (הרדיוס והאולנה). פריקת מרפק מתרחשת כאשר אחת או יותר מעצמות אלו מחליקות מהמקום כתוצאה מטראומה חזקה, כמו נפילה על יד מושטת קדימה או חבלה ישירה. פריקות מרפק שכיחות במיוחד אצל ספורטאים, במיוחד בענפי ספורט הכוללים סיכון לנפילות כמו כדורסל, רכיבה על אופניים או התעמלות קרקע, אך הן עלולות להתרחש גם בקרב אנשים שעוסקים בעבודות פיזיות או ילדים במהלך משחק.

תסמיני פריקת מרפק כוללים כאב עז באזור המפרק, נפיחות מקומית וקושי להניע את היד. במקרים חמורים, ייתכן גם עיוות ניכר בצורת המרפק. בנוסף, לעיתים פריקות מלוות בפגיעות נוספות כמו קרעים ברצועות, גידים או עצבים סמוכים, מה שעלול להחמיר את המצב ולהשפיע על טווח התנועה והכוח של היד. למרות שהפריקה עצמה מתרחשת באופן פתאומי, תהליך השיקום עשוי להימשך זמן ממושך, במיוחד אם יש פגיעות נלוות.

במקרה של פריקה פשוטה, העצמות נפרדות זו מזו מבלי לגרום לנזק משמעותי לרקמות הסובבות. מצב זה לרוב קל יותר לשיקום וניתן לטפל בו בעזרת רדוקציה (החזרת המפרק למקומו), ולאחר מכן שיקום פיזיותרפי. מצד שני, פריקה מורכבת כוללת נזק נוסף לרקמות הרכות, כגון קרעים ברצועות, פגיעה בעצבים, או אפילו שברים בעצמות. במקרים כאלו, ייתכן ויידרש טיפול מורכב יותר ולעיתים אף ניתוחי, כדי לשקם את המפרק.

השלבים בשיקום הפיזיותרפי מתחילים מיד לאחר החזרת המפרק למקומו (רדוקציה) על ידי רופא. בשלב זה, הפיזיותרפיסט יתמקד בהפחתת הכאב והנפיחות

בשלבים המוקדמים, המטופל מבצע תרגילים פאסיביים, שבהם הפיזיותרפיסט מניע את היד בעדינות. בהמשך, תרגילים אקטיביים הופכים למרכזיים בשיקום, כאשר המטופל מתבקש לבצע תנועות מבוקרות בעצמו. דוגמאות לתרגילים נפוצים כוללות כיפוף ויישור של המרפק, תנועות סיבוביות של האמה, והרמת חפצים קלים. ככל שהשיקום מתקדם, המטופל מתחיל לחזק את שרירי הזרוע, האמה והכתף בתרגילים כמו לחיצות ידיים עם גומייה אלסטית או משקולות קטנות.

בפריקות מורכבות, שיקום הפיזיותרפיה יתמקד לא רק בהחזרת טווח התנועה, אלא גם בשיפור הקואורדינציה הנירומוסקולארית, כלומר היכולת של מערכת העצבים לשלוט בתנועות השרירים בצורה מדויקת. במקרים אלו, הפיזיותרפיסט ימליץ על תרגילים שנועדו לשפר את התפקוד העצב-שריר של המרפק ולמנוע פריקות חוזרות. לדוגמה, תרגילים איזומטריים שבהם המטופל מחזיק את היד במצבים שונים כדי לחזק את היציבות.

לסיכום, פריקת מרפק, בין אם פשוטה או מורכבת, ניתנת לריפוי יעיל באמצעות פיזיותרפיה. בעזרת טיפול מותאם אישית ושיקום מדורג, ניתן להשיב את טווח התנועה, לחזק את המפרק ולמנוע פציעות חוזרות. בשילוב עם התמדה בתרגול והכוונה מקצועית, רוב המטופלים מצליחים לחזור לתפקוד מלא ולשפר את איכות חייהם בצורה משמעותית.

מעוניינים בקבלת טיפול?

השאירו פרטים ונחזור אליכם לתיאום התור בהקדם.